پخت نا بسامان نان در میامی

به بهانه خبر طرح شده در ستون پچ پچ وب سایت" میامی شهر خوشه های طلایی" مبنی بر وضع نا بسامان پخت و توزیع نان در شهر میامی ـ از آنجا که دشت میامی تولید کننده انواع گندم با کیفیت در سطح منطقه بوده و کشاورزان غیور و فن آشنا آن دیار همواره کوشیده اند با تولید و کشت گندم به عنوان تولید قوت لایموت مردم نگاه کرده و مولفه مقدس بودن آن را فراموش نکنند باعث تاسف می باشد که هم اکنون با اعمال مدیریتهای نا بجا و غیر خردمندانه مردم آن دیار نانی را مصرف کنند که به سبب عدم رعایت نکات فنی و عمل آوری آن لاجرم از مواد افزودنی و جوش شیرین استفاده و باعث شیوع  انواع بیماریهای گوارشی در بین مردمان گردد ازاین رو با توجه به مطالعات گسترده ایی که در این خصوص توسط پژوهشگران و دانشمندان این کشور صورت گرفته لکن بدلایل معلوم و نامعلوم هرگز از آنها بهره برداری نشده است و عدم  بهره گیری از دستاوردهای موجود  نوعی ظلم به این مردم  میباشد.

 

مردم بخوبی می دانند که : 

 

الانه 150 هزار تن نان به ارزش تقریبی 10 میلیارد تومان، تنها در تهران دور ریخته می‏شود. با احتساب دور ریز در سایر شهرهای کشور، سالانه بیش از 600 هزار تن نان خشک به ارزش تقریبی 40 میلیارد تومان دور ریخته می‏شود.

 

علی‏رغم بار سنگینی که به عنوان یارانه نان بر بودجه دولت تحمیل می‏شود، نان به صورت مطلوب در اختیار مردم قرار نمی‏گیرد و حدود 30 درصد آن به صورت دور ریز و ضایعات درمی‏آید که معادل 5/2 میلیون تن گندم یعنی همان مقدار کسری سالیانه‏ای است که با پرداخت ارز از خارج وارد می‏شود.

 

موارد فوق‏الذکر نمونه‏هایی از اخبار اسفبار ضایعات و دور ریز نان است که مدام می‏خوانیم و می‏شنویم. اما به راستی راه چاره چیست و مقصر کیست؟ صنف نانوا یا خانواده‏ها و یا هر دو؟ در ایران ما، گندم همیشه از احترام و اهمیت ویژه‏ای برخوردار بوده است. هنوز هم مردم کوچه و بازار وقتی تکه نانی بر سر راه ببینند بر آب روان می‏ریزند و یا در گوشه‏ای قرارش می‏دهند. اکثر مردم گناه می‏دانند نان و گندم زیر دست و پای پایمال شود. گذشته از این اعتقادات، گندم مهمترین عامل تغذیه مردم است و هم اکنون بیش از 60 درصد زمینهای زراعی کشور، زیر کشت گندم می‏رود.

 

آیا با این تفاصیل لختی، اندیشیده‏ایم گندم با چه زحمتی تولید می‏شود، برای ذخیره‏سازی آن چه مرارتها که متحمل می‏شویم؟ دست آخر زمانی که گندم به آرد تبدیل می‏شود و در اختیار نانواییها قرار گرفت؛ در تبدیل آرد به نان مقدار زیادی ضایعات داریم که به صورت نان سوخته یا خمیر از چرخه مصرف خارج می‏شود. میزان این ضایعات تا حدود 30 درصد تخمین زده می‏شود. ضایعات نان آن قدر زیاد است که در جنب پخت و مصرف نان حرفه دیگری سر به در آورده است؛ به نام جمع‏آوری و خرید نان خشک از در خانه‏ها و توسط نان‏خشکیها!!

 

یکی از اهداف اساسی انقلاب اسلامی ایران، قطع و خشکانیدن ریشه‏های وابستگی اقتصادی به کشورهای بیگانه بوده و در این میان گندم یکی از کالاهای اساسی در اقتصاد است و در میان سایر کالاها از اهمیت و موقعیت استراتژیکی برخوردار است. در حال حاضر و علی‏رغم پیشرفتهای کشور در زمینه کشاورزی و افزایش سطح زیر کشت و بالا بردن میزان بازده تولید محصولات کشاورزی متأسفانه هنوز گندم وارد می‏کنیم. عواملی چون رشد جمعیت، فرهنگ غلط مصرفی جامعه در مصرف نان و بی‏توجهی تولیدکنندگان نان به مسائل فنی پخت، از مهمترین دلایل این امر می‏باشند. رعایت نکردن اصول فنی در پخت نان از سوی خبازان موجب افزایش چشمگیر ضایعات نان شده است و قسمتی از نان تولیدی به علت خمیری بودن، یا سوخته شدن و یا به هر دلیل دیگر، قابل استفاده نبوده وتوسط مصرف کنندگان عملاً دور ریخته می‏شود که نتیجه این امر تنها بازارگرمی «ریزه‏نانی» و «نمکی»ها می‏باشد و این در حالی است که اگر ضایعات نان را از 30% به حداقل 5% برسانیم، صرفه‏جویی حاصل نه تنها ما را به مرحله خودکفایی اقتصادی در زمینه گندم می‏رساند، بلکه در سال بیش از یک میلیون تن گندم مازاد بر مصرف داخلی خواهیم داشت که می‏توان آن را به کشورهای همجوار صادر کرد. از طرف دیگر عدم دور ریز نان خود نقش مهمی در اقتصاد خانواده‏ها و مخارج آنها بخصوص اقشار آسیب‏پذیر خواهد داشت.

اما متاسفانه بدلیل اعمال مدیریتهای ضعیف و غیر علمی حصوصا دراین راستا نه شیوه های سنتی و قدیمی خویش را حفظ کرده ایم که با اعمال چنین شیو ه های مصرف نان ماکول نسیب مرم میشد بلکه به دلایل سو ء استفاده و مال اندوزی از این طریق بستری را بوجود آورده ایم که با فراموش کردن دانش فنی گذشتگان فرهنگ مصرف مان را که منبعث از تاریخ و آیینهای ملی و مذهبی بود را نیز به بوته فراموشی سپرده ایم پس با عزمی ملی و با خواستگاهی بر خواسته از خرد ورزی عزم و قصد آن کنیم تا بکوشیم با احیا آیینهای مذهبی و ملی خود از حرمت این برکت الهی دفاع کنیم و نگذاریم با از بین بردن تقدس و حرمت این برکت تیشه بر ریشه خود بزنیم  

/ 5 نظر / 6 بازدید
mitra

سلام دوستان من آپ کردم نظرتون در مورد شاهرخ چيه؟

سحر

هر ثانیه که میگذرد چیزی از تورا با خود میبرد زمان غارتگر غریبی است.... همه چیز را بدون اجازه ام میبرد وتنها یک چیز را همیشه فراموش میکند احساس دوست داشتن تورا....؟؟؟ سلام روزت بخير مهربون...به خونه قشنگت سرزدم و لذت بردم..دلم نيومد يه ردپا از خودم به جا نزارم...دوست داشتي قدم به خونه دل من بزار و به منم سربزن ..در كلبه من براي شما دوست مهربون باز..منتظرتم روز پاييزي قشنگي رو پيش رو داشته باشي[گل]

رضاچیری

متشکریم به وبلاگم می تونی یه سر بزنی

دلتنگی های یک عمه

مشکل پخت نامناسب نان در همه جا هست. و متاسفانه هم دولت کاری نمی کتد. نمی دانم آیا خارجی ها که نانشان به اصطلاح ما نان فانتزی است هم این مشکلات را دارند

دلتنگی های یک عمه

خدايا بحق اين امام همام، شادي و سرور واقعي و دائمي را در دلهاي ما برقرار ساز آمين